31 maart 2025
Kun je iets over jezelf en je functie vertellen, en hoe je kennis hebt gemaakt met het PALLAS programma?
“Mijn naam is Marieke Klaver. Ik woon in Alkmaar en heb een achtergrond in de civiele techniek (weg en waterbouw). Voordat ik bij NRG PALLAS begon, heb ik 25 jaar bij een groot ingenieursbureau gewerkt. Vanuit daar ben ik in aanraking gekomen met het PALLAS-project en heb ik gewerkt aan het gereedmaken van de bouwplaats voor de bouwwerkzaamheden. Denk aan de tijdelijke toegangsweg, de milieueffect rapportage en de vergunningen. Sinds 1 juni 2024 zet ik mij volledig in voor het PALLAS-programma als omgevingsmanager.”
Hoe ziet voor jou een typisch werkdag eruit?
“Die heb ik niet. Elke dag is anders. Altijd heb ik stukken om verder uit te werken of besprekingen. Bijvoorbeeld met omwonenden overheidsinstanties over constructie of vergunningen. Naast mijn rol als omgevingsmanager denk ik - vanwege mijn achtergrond - ook mee in praktische oplossingen voor constructie onderdelen zoals het secundaire koelsysteem.”
Hoe ga je om met de zorgen van de lokale gemeenschap over veiligheid en hinder?
Voordat we starten met werkzaamheden die overlast kunnen veroorzaken, bespreken wij alle opties om deze overlast te beperken. De zorgen van de omgeving zijn daarin vooral belangrijk – dat is dan ook een belangrijke vraag die ik aan lokale stakeholders stel, wanneer ik met hen in gesprek ben.”
We nemen zorgen serieus. Als mensen overlast ervaren, dan is het er. Je kunt dit niet ontkennen en dat willen we ook niet. Ik vind het heel belangrijk om daarin voorspelbaar, betrouwbaar en transparant te zijn: doe wat je zegt en zeg wat je doet. Je moet gewoon eerlijk zijn, sommige dingen kunnen we niet oplossen. Bijvoorbeeld als we langsrijden met zwaar transport. Dat is vaak nodig voor de bouw. Het is aan ons om te zoeken naar een manier die zo min mogelijk impact heeft.”
Veiligheid is cruciaal in een nucleair project. Hoe waarborg je de naleving van veiligheidsnormen, zowel voor werknemers als voor de omgeving?
“Iedereen heeft daar een verantwoording in. Hier zijn we binnen het PALLAS-programma ook erg mee bezig. Bijvoorbeeld het hebben van een vragende houding wordt aangemoedigd. Daarnaast denk ik dat iedereen die aan een (bouw)project werkt, niet alleen civiel nucleair, een verantwoordelijkheid heeft om een onveilige situatie te melden. Dat is enorm van belang. Iedereen moet een veiligheidsbewustzijn hebben en denken om elkaar.”
Welke maatregelen worden er genomen om rekening te houden met het aangrenzende Natura 2000 gebied?
“Ieder bedrijf heeft een zorgplicht. Dit betekent dat je natuur en mogelijke leefgebieden niet beschadigd, daar waar je gaat werken. Daarom is er de start van het project een analyse gemaakt om te bepalen welke natuurwaarden zich in de nabijheid van het project bevinden. Daar waar werkzaamheden worden uitgevoerd is het gebied vrijgegeven van natuurwaarden.
Ook hebben we verschillende acties uitgevoerd om de natuur en leefgebieden te beschermen. Zo zijn er bijvoorbeeld amfibieënschermen geplaatst en loopt er regelmatig een ecoloog op het terrein die de situatie nauw monitort. Hij onderzoekt welke beschermde soorten zich in de omgeving bevinden en of de schermen nog op de juiste plaats staan.
Een ander voorbeeld: voor het koelwatersysteem gaan we in de toekomst gebruik maken van water uit het Noord-Hollandskanaal. Ons koelsysteem is zo ontworpen, dat inzuiging van vissen en andere dieren wordt voorkomen. Vervolgens is er natuurlijk ook aan de andere kant gekeken naar de impact van de uitstroom, daar waar het water het systeem weer verlaat. Wat doet die warmtepluim met de natuur die op de zeebodem zich bevindt?
Voor de gehele campus is een beheerplan opgesteld waarin maatregelen zijn beschreven om de natuur te verbeteren.”
Wat maakt dit project voor jou bijzonder?
Hoe vaak wordt er een reactor gebouwd in Nederland?! Dat is al bijna 60 jaar geleden. Het PALLAS-project is daarnaast een heel betekenisvol project. Ik vind echt dat we met goede dingen bezig zijn. ‘’Ja, daar wil je gewoon bij zijn.’’
Neem voor alle mediavragen contact op met:
Cora Blankendaal