Persbericht

Groen licht EU voor de bouw van de PALLAS-reactor

26 juli 2024

De Europese Commissie heeft ingestemd met het plan van de Nederlandse regering om geld te investeren in de bouw van een nieuwe kernreactor (PALLAS) in het Noord-Hollandse Petten. Dit betekent dat de huidige reactor in Petten (Hoge Flux Reactor, HFR) definitief wordt vervangen en is een bevestiging dat de PALLAS-reactor van strategisch belang is voor Nederland en voor Europa. De leverings-zekerheid van medische isotopen voor de nucleaire geneeskunde wordt verstevigd. Voor patiënten betekent het een snellere toegang tot innovatieve (kanker-) behandelingen.

Bertholt Leeftink, CEO NRG PALLAS: ‘Dit is goed nieuws, voor ons, voor Nederland, maar vooral voor de vele patiënten met levensbedreigende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten, die afhankelijk zijn van medische isotopen. Met de komst van de nieuwe PALLAS-reactor is de productie van medische isotopen én de innovatie van nieuwe toepassingen voor de behandeling van onder meer kanker geborgd.’

Peter Dijk, programmadirecteur PALLAS: ‘ Wij zijn enorm blij met dit goede nieuws. Dit betekent dat wij de volgende fase van het bouwproject in gaan: de bouw van de reactor en de bijbehorende gebouwen. Momenteel zijn wij samen met de aannemer FCC Construcción volop bezig met de voorbereidingen voor deze bouwfase. De voorbereidingsfase realisatie bouwkuip en de fundering nadert zijn einde en met de instemming van de Europese Commissie kunnen wij door met het PALLAS-programma.’

Fusie

Komend kwartaal wordt gestart met de geplande fusie van de twee huidige stichtingen, Stichting Pallas en Stichting Nuclear Research and Consultancy Group (NRG). De nieuwe gefuseerde stichting wordt omgezet in een kapitaalvennootschap waar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport enig aandeelhouder van wordt.

NRG PALLAS bereidt zich voor op de toekomst

Op de wereldmarkt voor medische isotopen en nucleair technologisch onderzoek heeft Nederland een sterke positie. De komst van de PALLAS-reactor stelt ons in staat deze positie uit te bouwen. Voor de Nederlandse nucleaire kennisinfrastructuur is de PALLAS-reactor bovendien van essentieel belang. Hiermee wordt hoogwaardige kennis en werkgelegenheid in de kop van Noord-Holland blijft behouden. Daarnaast zorgt PALLAS voor nauwe samenwerking met kennisinstellingen en ziekenhuizen, om de ontwikkeling van isotopen te versterken.

Energy & Health Campus

De nieuwe PALLAS-reactor wordt gevestigd op de Energy & Health Campus (EHC) in Petten. De EHC telt ruim 1600 medewerkers, verdeeld over verschillende bedrijven. Om de innovatiekracht en de productiecapaciteit voor medische isotopen te behouden en te verhogen is in december 2023 het FIELD-LAB geopend, hierin wordt samengewerkt met UMC’s en partners uit de farmaceutische industrie aan nieuwe toepassingen van nucleaire geneesmiddelen.

Meer weten?

Neem voor alle mediavragen contact op met:

Cora Blankendaal 2 Pallas 2023

Cora Blankendaal